HOTTEST FOLLOWER ^_^

Sunday, March 3, 2013

Resepi Ayam Goreng Ala KFC Rangup Dan Mudah

Hari ni nak kongsi resepi ayam kfc home made yang sangat mudah, masa mula-mula buat seekor ayam habis licin tau . Suami puji rasa sebijik macam ayam KFC hehe alhamdulillah suami suka saya tersenyum je, suka bila tengok orang yang kita sayang makan masakkan kita kan?? Opss.. Bukan encik suami yang makan semua, adik ipar n mak mertua pun makan jugak termasuklah saya.

Malas nak menaip panjang-panjang, jom kita cuba resepi di bawah ni, selamat masak memasak :3




Perap untuk sejam:
1 ekor ayam potong
7 ulas bawang putih tumbuk
2 sudu besar serbuk cili (kalau nak lagi pedas boleh tambah 2 sudu lagi)
1 sudu serbuk kari ayam
secubit ajinamoto
secubit soda bikarbonat
garam 2 sudu teh
air sedikit nak bagi rempah senang serap

Bahan untuk tepung salut :
2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung gandum
1 sudu serbuk cili (atas citarasa masing-masing)
garam secukup rasa
secubit soda bikarbonat
1biji telur


Cara-cara:
1. Perap ayam 1 jam dengan bahan-bahan
perap tadi.
2. Selepas itu pukul telur ,golek ayam dalam telur, supaya senang tepung nak lekat pada ayam.
3. Selepas itu letak tepung dan bahan-bahan lain dalam
bekas yang ada penutup goncang-goncang bagi sebati, letak ayam yang dah dsalut
telur tadi dalam bekas tu,tutup bekas, kemudian goncang bagi tepung salut
rata . .tidak mengotorkan tangankan? :3
4. Langkah terakhir goreng ayam dalam periuk, biar ayam
tenggelam dalam minyak yang panas. Dalam 15 minit masaklah, hidangkan mengikut kreativi masing-masing ya!


10 comments:

  1. aduuuh enak nih buat makan siang.. jadi lapeerr deh aku mau coba buat ayam goreng tepung aahh hehe, ths ya resepnyaa ^^

    ReplyDelete
  2. Cantik,, mlm nanti cuba buat,, balik kerja beli barang,, makasih banyak2,, love you site

    ReplyDelete
  3. Sedap nya ayam goreng.....
    Kalau nak sedap lagi, guna tepung magik. Rasanya juga cam kfc.....
    http://www.muslimchoices.com/?p=tepung_magik

    ReplyDelete
  4. sedap! saya dah cuba resepi sis ni...mintak share dalam blog saya ye sis..tq ;)

    ReplyDelete
  5. salam.sis,tumpang tanya,soda bikarbonat tu kalau x ltk xpe ke?sy ni bru blajar memasak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm , bikrbonat tu rasanya utntuk lembutkan ayam, terpulang , tak nak letak pun tak apa =)

      Delete
  6. Salam sis, klo gantikan soda bikarbonat ngn baking powder xpe x?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...